Pagina's

zondag 28 september 2008

Recept voor zuurdesembrood

Zet een paar lepels volkoren meel, halfvolkorenmeel of bloem in een bakje en doe er water bij. Roer het door elkaar tot je een stevig papje hebt. Zet het bakje gewoon in de keuken, niet in de koelkast

Het beste is natuurlijk volkorenmeel, maar ik heb gemerkt dat het met alle soorten (tarwemeel of bloem) werkt. Zelf gebruik ik meestal atta, uit de Pakistaanse winkel. Het is bruin, maar niet helmaal volkoren. Dit meel is makkelijk te kneden. Vandaar.

Nu moet je eerst driedagen lang iedere dag roeren. Daarna voeg je iedere dag een beetje meel n een beetje water toe, drie of vier dagen. Let op; het bakje moet lekker blijven ruiken. Het gaat lekker zuur ruiken. Als het gaat stinken is er iets niet goed gegaan. Dan moet je opnieuw beginnen.

Op een gegeven moment zie je dat het papje flink gaat rijzen. Bij warm weer gaat dat veel sneller dan bij koud weer! Nu kun je je brood gaan kneden.

Neem ongeveer 500 gram meel. Houd een beetje van het zuurdesem achter en voeg de rest bij het meel. Doe er een afgestreken eetlepel zeezout bij. En water tot je een deegbal hebt.

Bij het restje zuurdesem voeg je weer wat water en meel toe, roeren. Voor de volgende keer. Het kan in de koelkast een tijdje bewaard blijven. Als het brood de eerste keer nog niet zo goed lukt; houd vol; het zal steeds beter gaan, onder andere omdat het zuurdesem ook beter wordt.

Nu ga je kneden tot het deeg elastisch is. Eerst in de kom en later op je aanrecht s het makkelijkst. Het is goed om dan het deeg een uurtje te laten staan voor dat je opnieuw kneedt en het deeg in de vorm doet, of je vormt er zelf een brood van.

Leg er een vochtige theedoek of een stukje plastic folie op. Laat nu minimaal 8 uur rijzen. Ik laat het meestal ‘s nachts rijzen.

Bak het 40 -45 minuten in een oven van ongeveer 200 graden.

Variatie: voeg krenten of rozijnen toe.

Heel opvallend detail: goed gebakken zuurdesembrood gaat niet schimmelen!

Geen opmerkingen: