Pagina's

zaterdag 15 augustus 2009

Aardbeienjam zonder suiker zelf maken

Misschien wil je, net als ik liever jam zonder suiker. Maar ook zonder chemische toevoegingen. Bij de natuurvoedingswinkels zijn er veel verschillende soorten verkrijgbaar.

Vroeger had ik een volkstuin. In de zomer kwam ik bijna iedere dag met een kist aardbeien thuis. Toen heb ik ontdekt hoe lekker zelfgemaakte jam zonder suiker is.

Het is nog steeds aardbeientijd (augustus). Zoals ik in mijn vorige bericht zei, zijn de aardbeien op het ogenblik goedkoop.

Voor 6 potjes aardbeienjam.
5 pond aardbeien
0,25 liter appeldiksap (natuurvoedingswinkel)
3 zakjes poeder *agar agar (natuurvoedingswinkel)
Sap van een halve citroen naar keuze.

* agar agar is een smaakloos zeewier dat gebruikt wordt in gerechten in plaats van (dierlijk!) gelatine.

- Kook de potjes met deksel een paar minuten uit. Zet ze omgekerd op een schone theedoek
- Was de aardbeien, met met kroontje er nog aan. (Anders was je teveel smaak weg). Doe dan de kroontjes eraf en doe de aardbeien in een heel groet pan. Breng de aardbeien aan de kook, zonder water erbij.
- Voeg appeldiksap en eventueel citroensap toe.
- Laat op zo hoog mogelijk vuur koken (let op overkoken) Laat het ongeveer eenhalf uur koken of totdat je ongeveer 5/6 van de oorspronkelijke hoeveelheid hebt. Roer vaak.
- Strooi de agar agar heel voorzichtig bij de aardbeien en laat nog twee minuten doorkoken. (je kunt de agar agar ook voor de zekerheid eerst in wat koud water oplossen)
- Zet de jampotjes op een *houten plank. Zet een *lepel in het eerste potje en giet de jam in het potje. Doe de lepel eruit, giet nog wat jam erbij toe het potje helemaal vol zit. Draai de schroefdeksel erop. Zet het potje ondersteboven weer op de houten plank. Doe dit met alle potjes.
- als de potjes half afgekoeld zijn, kun je ze rechtop zetten.

* gebruik van houten plank en lepel helpen voorkomen dat het potje van de hitte kapot springt.

De jam kan een jaar bewaard worden. Maar hij zal wel veel eerder al op zijn.

8 opmerkingen:

Chan zei

Eindelijk een goed suikerloos jam recept! Alleen even een vraagje: Zijn ze een jaar houdbaar in de koelkast, of kan ik ze gewoon (afgesloten) in de kast een jaar bewaren?

Michel zei

To Chan
Kunt ze in op een koele plaats en het liefst in het donker zeker een jaar bewaren.
Smakelijk

Maria zei

Ik wil zéker dit gezond klinkend recept gaan proberen.
Mijn vraag is: Is het pure, geconcentreerde appeldiksap die je erbij moet voegen?(of aangelengd?)
Ik ben benieuwd!

Marjoleine zei

Gisteren heb ik de jam gemaakt. De 3 zakjes agar agar (5gram) vind ik wat veel. 2 kan ook volstaan, dan blijft de jam wat soepeler. De smaak is heerlijk, niet erg zoet, dus je proeft goed de pure aardbeiensmaak.

LisaTahon zei

Zeer lekker, net uitgeprobeerd! Bedankt voor het recept!

T_girl83 zei

Klinkt lekker dit recept! Hoe groot zijn de potjes die u heeft gebruikt?

LADY-MAJOA zei

dat gaan we van de week maken. Dit is ook lekker maar dan rabarber en een sinasappel super lekker op een vers boterhammetje

Johan Dezutter zei

Vandaag heb ik jam gemaakt volgens dit recept. Superlekker! Als diabetespatiënt is het niet gemakkelijk om echt goede en lekkere recepten te vinden. Waarvoor dank! :-)