Pagina's

woensdag 4 juli 2007

Emotioneel Evenwicht

Het meest verkochte boek van Roy Martina en misschien ook het beste. Het is absoluut de moeite waard om het te lezen. Ik geef hier een heel korte samenvatting van het eerste hoofdstuk:

Deel I Emoties zijn energie in beweging
Hoofdstuk 1 Onverwerkte emoties: vrije radicale energie.

Bij elke emotionele ervaring komt er energie die richting moet vinden. Het is belangrijk wat we met deze energie doen, Bepaalde soorten emoties beïnvloeden de verschillende meridianen en organen. Als we niet op de juiste manier met die emoties omgaan, verworden ze tot schadelijke energie. Je kunt meridianen vergelijken met rivieren van elektriciteit die door het lichaam stromen. Onverwerkte emoties lijken op grote keien die we in de rivier gooien. Door lichamelijke inspanningen vergroten we de hoeveelheid water die door de rivier stroomt, waardoor hindernissen gemakkelijker verdwijnen. Specifieke oefeningen hebben een nóg sterker effect op de emotionele toestand (Qi gong, Tai chi)

De eerste wet van Emotioneel Evenwicht is dat we moeten aanvaarden wat ons overkomt zonder uit het oog te verliezen dat er dingen zijn die we zelf kunnen doen om zaken te veranderen. Onverwerkte emoties keren zich tegen ons en beschadigen ons systeem. Ook elke lichamelijke aandoening kan gunstig of ongunstig worden beïnvloed door onze emoties.

Triggers zijn weerspiegelingen van onze innerlijke wereld. Als je onaangenaam getroffen wordt door iets wat je hoort of ziet, ruikt of proeft of als je aangeraakt wordt (=trigger) is dat een aanwijzing voor een onverwerkte zaak. Als we het negeren missen we de kans om belangrijke emotionele gebeurtenissen uit ons leven te verwerken. Er zijn nog meer soorten triggers, maar het is altijd een niet losgelaten emotie: vrije radicale energie.

Geen opmerkingen: