Pagina's

dinsdag 22 mei 2007

Gif in paling


Vandaag in de Volkskant een bericht over de palingstand. Het gaat gewoon heel slecht met de paling. Er wordt geprobeerd om jonge paling, uit Zuid- Europa op te kweken tot stevige vis. Daarna worden er duizenden uitgezet, die dan toch zelf de weg moeten vinden naar de Atlantische oceaan om in de Sargossozee (Bermuda) te gaan paren. En zullen de jonkies de weg terug dan wel weer vinden?

Eigenlijk is de paling een gezonde vis vanwege de omega-3 vetzuren die we zo hard nodig hebben. Maar ja, hoe zit het nou met het gif en is die paling dan nog gezond ondanks dat gif of niet? In de Volkskrant van vandaag wordt gesteld dat paling uit de rivieren teveel gif: dioxines en pcb's bevat bevat voor consumptie. 95 % van de rivierpaling exporteren we dan maar naar Duitsland! De meeste paling die wordt aangeboden wordt gekweekt en is veilig. Ook IJselmeerpaling is geschikt voor consumptie.

Ik las in een berichtje op Noorderlog, (http://noorderlicht.vpro.nl/noorderlog/bericht/27444835/ )
dat de paling eigenlijk uitsterft door de hoeveelheid dioxine Ik heb het hier gekopieerd:

Paling verdwijnt door dioxine
Dioxine en aanverwante stoffen zijn hoogstwaarschijnlijk schuldig aan het feit dat de paling op uitsterven staat, ontdekten Leidse onderzoekers.

Palingembryo's zijn al kansloos wanneer hun moeder dioxinewaarden heeft die tien keer lager zijn dan de consumptienorm voor mensen, bleek in het laboratorium van Guido van den Thillaert en zijn collega's. En die hoeveelheid gif in het palinglijf is eerder regel dan uitzondering.

Voor het onderzoek hadden ze geslachtsrijpe alen gevangen, die onderweg waren naar de Sargassozee, een gebied in de Atlantische Oceaan waar de vermoedelijke kraamkamer van alle palingen ligt. Met hormooninjecties zorgden de onderzoekers dat de eitjes rijpten, die ze vervolgens kunstmatig bevruchtten. Ze maten de dioxinegehaltes in het palingvet en zagen dat er een heel sterke correlatie was met de ontwikkeling van de embryo's. De resultaten staan sinds vorige week op de site van het wetenschappelijke tijdschrift Naturwissenschaften.

De palingstand gaat achteruit sinds de jaren vijftig, de tijd dat dioxines op grote schaal in het milieu terechtkwamen. Omdat de stoffen erg slecht afbreekbaar zijn, zullen ze nog lang in de binnenwateren blijven zitten. Vooral in de bodem, waar de paling zijn kostje bij elkaar scharrelt. Het wordt dus moeilijk om hem te redden.


Ik eet zelf een paar keer per jaar paling. En dan het liefst als ik met mijn virend Jan in ons bootje naar Volendam vaar, om daar lekker ouderwets een echte IJsselmeerpaling te verorberen.

Voor de zekerheid neem ik dan thuis dan toch maar een detox voetenbad!

Geen opmerkingen: