Pagina's

zaterdag 6 oktober 2007

Kastanjetijd



(afbeelding van: www.tuinclub.be)

Bij zonheuvel in Doorn (waar de engelendag was, vielen de tammekastanjes voor mijn voeten. Vandaar een bericht met recepten en voedingswaarden gekopieerd van:

http://www.huishoudplaza.nl/forum_topic.asp?TOPIC_ID=1878&FORUM_ID=3&CAT_ID=2&Forum_Title=Kookhoekje&Topic_Title=Kastanjes+poffen%2E+Hoe%3F%3F&whichpage=1&tmp=1#pid31126

Met google kom je eigenlijk al een heel eind. Heb hier de informatie voor je Tamme kastanjes worden tot de noten gerekend maar ze bevatten weinig vet en eiwit en veel meer koolhydraten dan noten. Kastanjes groeien in gematigde streken; ook in Nederland.

De eetbare tamme kastanje is te herkennen aan de puntige kastanjes. Elke bolster bevat meestal 3 kastanjes (soms niet ontwikkeld, op de foto 2 van de 3). In Zuid Europese landen worden voor de handel speciale variëteiten tamme kastanjes gekweekt, waarbij er maar één kastanje in een bolster groeit. Kastanjes kunnen 'rauw' gegeten worden maar ook gepoft of gekookt.
Er is behalve de tamme kastanje ook een wilde kastanje, met 1 ronde kastanje per bolster, die niet eetbaar is.

Voedingswaarde per 100 gram (gepeld):
Kilojoule: 820 ..( 196 Kcal.)
Eiwit: ............. 1,6 gram
Vet: ............... 1,3 gram
Koolhydraten: . 11,2 gram

Kastanjes poffen:
Maak met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de kastanjes (anders ploffen ze uit elkaar).

In de oven:
Oven voorverwarmen op 200 graden Celsius (Gas stand:
Leg de kastanjes 15 - 20 minuten in de oven tot ze openspringen.

In een pan (met deksel):
Smelt 20 gram boter in een grote pan, doe de kastanjes er in en laat ze, met de deksel op de pan, op niet te hoog vuur in circa 20 minuten poffen, schud ze af en toe om.

Poffen kan ook in de hete as ( niet in het vuur! ) van een open haard of barbecue. Pak de kastanjes dan eerst in aluminiumfolie.

Tip: Warme gepofte kastanjes zijn lekker met een klontje boter, zout en peper.

Koken (gepelde kastanjes):

Gare maar nog stevige kastanjes - circa 30 minuten.

Kastanjepuree - 45 - 60 minuten. Tip: Kook ze voor hartige puree in bouillon en voor zoete puree in melk met een vanillestokje.

Verkrijgbaar

Verse kastanjes zijn in het najaar te koop. Ze zijn meestal maar kort houdbaar, zo'n 3 - 6 dagen in een papieren zak op een koele en droge plaats. Gedroogde kastanjes en kastanjes uit blik (heel of puree) zijn het hele jaar te koop. Gedroogde kastanjes moeten 12 uur in ruim water worden geweekt voordat ze gekookt worden.

Kastanjes pellen
Breng een pan met water aan de kook. Maak met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de kastanjes. Doe de kastanjes (in porties) in het kokende water en schep ze er met een schuimspaan na 2 - 5 minuten weer uit. Laat de kastanjes iets afkoelen, maar pel ze als ze nog warm zijn, dan gaat de schil en het zaadhuidje er makkelijk af.

Tip: De kooktijd die nodig is kan variëren, kook eerst 1 kastanje 2 minuten en controleer of hij makkelijk te pellen is. Zo niet, verleng dan de kooktijd.

1 opmerking:

janelte zei

Als er in 100 gram van deze kastanjes aan eiwit, vet en koolhydraten totaal 1,6+1,3+11,2 = 14,1 gram zit, wat is dan de grote rest (85,9 gram) van de kastanje?