Pagina's

woensdag 17 oktober 2007

Trucjes voor geluksgevoelJaren geleden heb ik een boek van Georges Orwell gelezen. Ik denk dat het het boek 1984 was. Het zal bijna 40 jaar gleden zijn dat ik het las, dus vergeef me maar als ik het niet meer zeker weet. Van dat boek is me altijd bijgebleven hoe de peuters, die later arbeider moesten worden geleerd werd om niet van bloemen te houden. Als ze op een mooie bloem afkropen, kregen ze een akelig,hard geluid te horen, en misschien ook wel een pijnprikkel. Als ze daarentegen naar iets dat op gereedschap (o.i.d) leek, dan werden ze beloond. Ze hielden later dan niet van bloemen, maar wel van werken.

Deze Pavlovreactie werkt. Je kunt het zelf toepassen om bijvoorbeeld op momenten dat jij dat wilt een geluksgevoel te creëren.

Hoe doe je dat dan? Ga rustig zitten en ontspan je helemaal. Ga dan in gedachten terug naar een situatie waarin je helemaal gelukkig was. Bijvoorbeeld toen je een diploma haalde, je trouwdag, de geboorte van je kind, of wat dan ook waardoor je erg gelukkig was. Verplaats je dan weer in die situatie, leef je in, totdat je weer net zo gelukkig bent als op die dag. Nu moet je iets verzinnen, wat je met dit geluksgevoel kunt verbinden.
Een paar voorbeelden:
raak je oorlelletje aan, of
knip met je vingers, of
zie in gedachten een tien.
En blijf je tegelijkertijd gelukkig voelen, versterk dat gevoel nog zoveel je kunt.

Deze oefening moet je heel vaak doen, wekenlang, bijvoorbeeld voordat je gaat slapen, of als je bijna opstaat. Op een gegeven moment komt het geluksgevoel dan over je, als je alleen maar je oorlelletje aanraakt, met je vingers knipt, of een tien ziet of je een tien voorstelt.

Bij mij werkt het perfect. Ik heb de tien én ik ga met mijn ogen van links naar rechts. Als ik een tien zie, of met mijn ogen beweeg, ben ik al gelukkig.

Wil je meer tips? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

3 opmerkingen:

Billy zei

Interessant, maar hoe onthou ik dat nu het best?

Liefya zei

Je hoeft maar één ding tegelijk te doen. Dus bijvoorbeeld alleen maar je oorlelletje aan te raken.

Henriette zei

Grappig om te lezen. Op de website www.lijvcard.nl staan ook allemaal tips, trucs en nieuwsitems over lekker in je vel zitten en dergelijke. Misschien ook interessant.