Pagina's

zaterdag 24 oktober 2009

Angst

Angst
Last van angsten? Bang dat je een enge ziekte onder de leden hebt? Schrik je van geluiden op straat? Of durf je zelfs helemaal niet meer de straat op of bijvoorbeeld niet op drukke plekken te komen zoals in stations of supermarkten. (hahaha, dat heb ik ook gehad en ik lach er nu om) Ergens ben je dan een verkeerde weg in gegaan in je leven. Het is niet de bedoeling dat je bang bent. Je bent jezelf en je verbondenheid met de wereld een beetje (of helemaal) kwijt geraakt.

Om in contact met jezelf te komen, ga je eerst weer eens leren voelen.
Daarvoor kun je iedere dag 5 minuten gaan zitten, een beetje met je hoofd omlaag en leg je handen op je buik. Probeer dan je buik te voelen. Misschien gaan je gedachten alle kanten uit, dat geeft niet, als je dat merkt, concentreer je weer op je buik.
Misschien gaat dat meteen goed, breid het dan uit tot twee keer tien minuten per dag. Als het niet gaat en je wordt bang, dan stop maar en probeer het de volgende dag opnieuw. Het kan best heftig zijn in het begin, maar dat hoeft niet. Meestal levert het na een tijdje een prettig gevoel op.

Als je nog jong bent wil je misschien sporten en sporten helpt sowieso tegen een lichte depressie. Maar als jouw geval is nogal ernstig is ga dan in plaats van bijvoorbeeld hardlopen liever wandelen. Het liefst minimaal 2 uur in een rustige natuurlijke omgeving. (minstens één keer per week) Af en toe kun je je dan voorstellen dat je een boom bent. Stel je voor dat er aan je voeten wortels zitten en dat je zo aan de aarde vast zit, dat je bijna niet vooruit kunt komen. Het is de bedoeling dat je je verbonden gaat voelen met de aarde.

Er zijn nog meer oefeningen, onder andere mediteren om je meer verbonden te voelen.(Probeer eens een geleide meditatie: makkelijk en leuk! ) Als je je verbonden voelt met je omgeving hoef je niet bang te zijn. Als je eerst deze oefeningen doet en dan kijkt hoe het gaat, dan kun je verder gaan of iets anders proberen.

Wat diagnose stellen betreft: een diagnose is nodig om de juiste medicatie vast te stellen. Vaak is het trial and error. Dat komt omdat je een mens bent en niet eenvoudig in een hokje te stoppen. Aanvullend is het altijd goed om naar de hele mens te kijken. Dat moet je vooral zelf doen. Vandaar de oefeningen, zodat je weer bij jezelf komt.

Als je weer weet wie je zelf bent, je verbonden voelt met de wereld om je heen, dan is er geen reden meer om bang te zijn, want die wereld, dat ben jijzelf. Je hebt er geen idee van hoe heerlijk het gevoel is om je verbonden te voelen. Zelfs de angst voor de dood lost dan helemaal op. Vind je dat geen mooi doel?

ANGST

Geen opmerkingen: