Pagina's

vrijdag 23 oktober 2009

Alternatief Genezen. Balans in je Voedsel

Als je een avondje bent wezen stappen en je hebt wat teveel gedronken. Dan weet je het wel. Die kater de volgende ochtend geeft aan dat je niet echt in balans bent. En natuurlijk als je na een feestag teveel gegeten hebt houd je de volgende dag een balansdag. Dat houdt volgens mij in: op je calorieën letten met extra aandacht voor groente en fruit. En een extra wandelling maken.

Balans in je voedsel betekent meer dan dat. Voel je je vaak niet optimaal? Zit je niet lekker in je vel? Dan is het waarschijnlijk dat je voedingspatroon niet in balans is. Ik heb het niet eens over de schijf van vier. Ik neem aan dat veel mensen die aan hun gezondheid denken in de gaten houden dat ze genoeg voedingstoffen uit de verschillende groepen en voldoende vitamines en mineralen nemen.

Maar er is meer. Helaas is gebleken dat met de welvaart ons voedsel steeds zuurder geworden is. Vlees, suiker, bewerkt voedsel (frisdranken, e-nummers, broodverbeteraar, smaakversterker) werkt verzurend op ons lichaam. Teveel gifstoffen zorgen er verder voor dat de organen die voor de ontgifting zorgen (nieren, lever, lymfesysteem) het niet meer aankunnen. Hierdoor ontstaan ziekten.

Het is zaak om te ontgiften. Maar ook om de zuur-base balans in je lichaam te herstellen. De meesten van ons hebben een verzuurd lichaam. Je kunt dit eenvoudig testen door ph-strips in een flesje urine te houden.

Hoe kun je nu ontzuren? Eet veel groenten en fruit. Laat éèn maaltijd bestaan uit puur groenten en fruit. De combinatie met ander voedingsmiddelen kan namelijk verzurend werken.

Tussendoortje
Neem als tussendoortje vaker studentenhaver of gewoon fruit.

Drinken
Als je flesjes water drinkt, kies dan voor water waarop een ph staat van 7 of meer.
Drink echte groene thee of driejarenthee. (natuurvoedingswinkel).
Een kopje zwarte koffie of een glaasje rode wijn zijn oké.

Brood en Granen
Granen en dus brood werken licht verzurend. Een uitzondering hierop vormen Speltbrood en Gierst.

Manieren om granen te alkaliseren (meer base-vormend te maken).
Kauwen: tot 50 keer kauwen. Je speeksel heeft al een ideale ph-waarde van 7,0 Hoe meer je kauwt hoe meer basisch je voedsel wordt.

Gebruik macrobiotische condimenten bij je graan. Door de toevoeging van mineralen wordt je rijst en ander graan alkalischer. Bijvoorbeeld gomasio (sesamzaad met zout) miso (sojapasta), umebosi (wat ook gebruikt wordt voor sushi’s) en zoute pickles (gepekelde groenten) zoals zuurkool, maar ook Japanse gemberpickels (sushi) en andere. Ik raad je aan om deze condimenten wel in een natuurvoedingswinkel of een macrobiotische winkel te kopen. Uit de supermarkt is het niet zo gezond.

Alternatief Genezen

Geen opmerkingen: