Pagina's

zondag 15 februari 2009

3 Soorten stress (2)

Er zijn genoeg mogelijkheden om aan het laatste stadium te ontkomen. (Zie vorige artikel)

1. Als je nog steeds geniet van stress moet je eenvoudig weten dat ook jij, hoe jong en sterk je ook bent je rust en extra vakanties in moet bouwen. Laat de stress waar je nu nog van geniet niet een enorme last worden!

2. Als je al last van de stress hebt. is het vooral van belang dat je er niet dieper in geraakt.

Let op: het vreemde met stress is dat je steeds meer gaat denken dat je het zo druk hebt en dat je in feite steeds minder in dezelfde tijd doet.

De eerste stap is om dit te erkennen. Kijk hoe gestrest je je voelt en hoe veel je hebt gedaan. Ja, je hebt genoeg gedaan! Maar vroeger, zou je dan meer gedaan hebben in dezelfde tijd? Besef, dat als je zo doorgaat dat je dan steeds meer het gevoel krijgt dat je het te druk hebt, dat je niet alles voor elkaar krijgt en eigenlijk steeds minder zult presteren.—tot je tot niets meer in staat bent.

Als je dit onder ogen durft te zien, kun je je idee over tijd aan gaan pakken. Op het ogenblik dat je zóveel moet doen, dat gaat allemaal niet lukken.

De bedoeling is dat je gaat nu juist andersom denken. Je zet een bepaalde tijd neer waarin je je dingen gaat doen en daarna neem je iedere dag een, beter twee drie of vier uur vrij, helemaal voor jezelf. Zodat je werkelijk gaat denken: ik heb zeeën van tijd. Als jij echt het idee gaat krijgen dat je zeeën van tijd hebt, heb je ook zeeën van tijd. En je zult meer voor elkaar krijgen dan wanneer je denkt dat je echt geen tijd genoeg hebt.

Misschien dat je nu denkt, dat is mooi praten: maar al die dingen die ik nog moet doen dan, die blijven liggen.

Dan heb ik een mooie tip voor je: schrijf alles wat je nog moet doen op, neem hier even de tijd voor en schrijf echt alles op, afspraak nar de tandarts, je diploma halen, kast op ruimen, noem maar op. Het kunnen 20 dingen zijn of honderd of duizend. Dan zet je het allerbelangrijkste ding bovenaan. En dan werk je die lijst af. Je zult merken dat het al een opluchting is als je die belangrijkste dingen gedaan hebt. Zo creëer je ook weer tijd.

3. Als je echt al door en door gestrest of burnout bent, zijn er nog meer methodes om je stress aan te pakken. Ik heb het dan over bewust ontspannen, meditatie, zelf met acupunctuurpunten en chakra’s werken. Er is keuze genoeg en het is mogelijk om weer helemaal gezond te worden.
Meer informatie en adviezen over stress?

www.zondergekheid.nl/stress.htm

Zie HIER

Geen opmerkingen: