Pagina's

zondag 17 augustus 2008

Boosheid

Ben je vaak boos? Val je wel uit tegen je vrienden, je kinderen, je partner? Of misschien nog erger: slik je je je boosheid in? Aan boosheid of zelfs woede en razernij kun je wat doen. Het is vaak zo dat als iemand een uitbarsting van woede heeft, de omgeving dan verbijsterd achterblijft. De persoon zelf is redelijk snel van zijn boosheid af. Bij kinderen is dit vaak te zien. Eigenlijk is dit een goede manier om je emotie af te reageren. Meteen uiten en dan ben je het kwijt. Maar in onze maatschappij zijn woede uitbarstingen echt niet gewenst. Zoals ik al zei. De omgeving blijft verbijsterd achter.

Als je hevige boosheid op voelt komen zetten en het is niet juist om hem onverbloemd te uiten, bijvoorbeeld in het bij zijn van kinderen, is de oude techniek natuurlijk om tot tien te tellen. Soms is dit voldoende. Je kunt dan wel vertellen dat je boos bent en waarom, maar het allerergste is er al vanaf. Tot tien tellen is echter heel vaak niet voldoende.

Als het kan is het het beste om je even af te zonderen en buiten of op het toilet bepaalde IRT methodes of technieken om te aarden toe te passen, Als je niet weg kunt en ook je woede niet kunt uiten is het zaak om je boosheid niet zomaar weg te drukken, dan blijft het onverwerkt en kun je er later last van krijgen.

Met bewust ademhalen kun je al iets van de spanning wegnemen. Richt je even helemaal op jezelf in plaats van op die situatie of op de ander. Weet dat als je je laat gaan dat dat de zaak niet oplost (dat heb je al vaker meegemaakt)

Begin met heel diep uit te ademen.Denk daarbij dat je je boosheid uitademt. Adem dan ook weer heel diep in. En adem weer uit, zo diep dat je niet verder kunt Doe dit een paar keer, dat scheelt al. Zodra je kunt is het zaak om je echt even af te zonderen om de volgende technieken toe te passen: om er voor te zorgen dat je boosheid niet in je lijf vast komt te zitten, met alle narigheden van dien.

IRT
Ik gebruik een softe soort van IRT om onzekerheid en frustratie los te laten. Voor boosheid is het beter om een agressievere manier te gebruiken.
boosheid

Geen opmerkingen: