Pagina's

donderdag 21 augustus 2008

Angst

Eigenlijk zouden we allemaal willen zeggen: ik ben nooit bang. Maar bijna allemaal kennen we angst. Angst is een primaire emotie. En het is maar goed ook dat we angst kunnen ervaren. Want het is voor een mens niet slim om niet bang te zijn als je bijvoorbeeld een uit de kluiten gewassen beer aan zou zien komen en je kent geen angst- en vluchtreactie.

We komen geen beer of ander levensgevaarlijk groot dier in ons dagelijks leven tegen. Betekent dat dat we dan ook nooit bang hoeven te zijn?

Het is niet zo dat er geen gevaarlijke situaties meer bestaan waarin de angst niet functioneel is. Jammer genoeg bestaan er bijvoorbeeld ook gevaarlijke mensen. Als de angst functioneel is is het dus ook prima om bang te zijn. Misschien streef je ernaar om in een levensbedreigende stituatie dapper te zijn. Maar waarom? Het lijkt mij het verstandigst om je hachie te redden.Mensen zijn om de een of andere reden bang in situaties waarin de angst niet functioneel is. Eigenlijk slaat het nergens op om bang te zijn als je voor een publiek moet spreken of als je een examen moet doen of als je een vliegreis gaat maken. Dit zijn geen bedreigende situaties. Het heeft geen zin om bang te zijn.Het is zaak om van dit soort angsten af te komen. Er komt niets positiefs uit voort. Deze angst kan je zelfs verlammen.Hoe pak je dit soort onlogische angst aan?Je kunt dat in drie stappen doen:1.Denk na en voel: Is het belangrijk voor jezelf dat je deze actie, waar je bang voor bent, gaat ondernemen? Of zit je in een situatie waarin je iets gaat doen waarvan je diep in jezelf weet dat je het niet zou moeten doen? Het is zaak om dit goed uit elkaar te houden. Het is makkelijk om iets uit angst af te zeggen en jezelf wijs te maken: dat is toch niet mijn ding! Geef hier je aandacht en tijd aan. Denk erover na, mediteer zodat je weet wat het is dat je wilt. Als je weet dat je bijvoorbeeld echt docent wil worden dan zul je voor die klas moeten. Als je op een verre vakantie wilt zul je in dat vliegtuig moeten stappen. Of je nou bang bent of niet.2. Nu is stap twee een heel eenvoudige stap:
Later meer

Geen opmerkingen: