Pagina's

woensdag 19 maart 2008

Paaseieren uitblazen en verven.


Het is een vroege Pasen. Maar het is al duidelijk lente. Narcissen bloeien in alle tuinen en op alle pleinen. Voor mij horen narcissen bij Pasen. Maar om mijn huis te versieren heb ik ook altijd paastakken met geverfde uitgeblazen eieren erin hangen.
Hoe doe je dat nu?

Je pakt een ei en een gewone naald. Je zet de naald rechtop (en je houdt hem vast!), met de punt naar boven bijvoorbeeld op het aanrecht. Met enige kracht druk je de ene kant van het ei op de punt van de naald, zodat er een gaatje in komt. Hetzelfde doe je met de andere kant van het ei.

Dan maak je met de punt van de naald de gaatjes in het ei een beetje groter. Tot slot steek je de naald in een van de gaatjes en je roert het eiwit en de dooier door elkaar. Dit is om het blazen te vergemakkelijken.

En dan kun je de inhoud van het ei eruit blazen. Je blaast in het ene gat en eiwit en geel komen er aan de andere kant uit. Vang het op in een kom. en doe hetzelfde met het volgende ei. Je kunt de eieren bakken, voor pannenkoeken gebruiken, of cake of broodpudding.

Nadat het ei uitgeblazen is, laat je er nog water doorstromen, en een beetje schudden om het ei van binnen goed schoon te maken. Als je dit niet doet, gaat het vreselijk stinken.

Hierna kun je de paaseieren op gaan schilderen. Je kun het met plakkaat verf doen. Heel makkelijk is om de paaseieren met een viltstift te bewerken. En als je erg mooi kunt schilderen en de paaseieren voor eeuwig wilt bewaren, kun je met olieverf aan de slag gaan.

Als je de eieren aan een paastak hangt: Een dun draadje met een kraaltje of knoopje aan de onderkant. Je krijgt het draadje het makkelijkst door de gaatjes van het ei heen als je een naald neemt die langer is dan het ei. Heb je zo'n lange naald niet in huis? Hengelen naar het gaatje kan ook erg leuk zijn--een soort mens erger je niet!

Veel plezier!

Geen opmerkingen: