Misschien heb je op een macrobiotische kookles geleerd om misosoep te maken. Bouillon maken met kombu (zeewier) of andere zeer macrobiotische (Japanse) ingediënten.
Als je vaak misosoep wilt eten, een of twee keer per dag (zeer gezond!)wil je het soms ook gewoon snel en makkelijk.
Let erop dat je de miso niet meekookt met de soep, een paar minuten laten trekken op een laag vuur is genoeg. Miso is een fermentatieproduct, zoals bijvoorbeeld zuurkool, wat je ook het liefst rauw eet. Zoals je zuurkool kunt koken kun je miso ook in gerechten koken. Maar kook het liever niet in de soep, alleen even laten trekken, dus voor de gezonde melkzuur bacteriën.
Ingrediënten:
Water,
Chinese kool, paksoi, of andere bladgroente
per persoon een koffielepel (gerst)miso
1of 2 vellen nori
1 kopje fijngesneden bosui
(+ eventueel mochi uit de macrobiotische winkel, in een pan, zonder olie gebakken)
Kook het water, voeg de gesneden groenten er aan toe.
Kook een paar minuten tot de groente ongeveer, of bijna gaar is.
Los de miso op in en beetje water en voeg toe aan de soep.
Laat de soep twee minuten trekken op een laag vuur. Zet het vuur uit.
Rooster het vel nori kort aan één kant boven een gasvlam.
Scheur de nori in stukjes.
Strooi nori en bosui op de soep.
Op het plaatje heb ik witlof gebruikt en onder in de soepkom (in een droge pan gebakken) mochi gedaan. Op het plaatje is het behoorlijk sterke misosoep. Let erop dat je niet té veel miso gebruikt. Miso is gezond, maar wel heel zout. dus wees er voorzichtig mee. Het is niet de bedoeling dat je dorst van deze soep krijgt. Als er kinderen mee-eten, kun je een héél klein beetje miso in de pan doen. Aan tafel kunnen de volwassenen dan eventueel nog wat miso toevoegen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten