Als je iets zouts gegeten hebt, wil je graag drinken. Als het koud winterweer is vind je warme soep lekker. Je lichaam zoekt evenwicht. Het is in principe heel eenvoudig: eet waar je zin in hebt. Je lichaam geeft aan wat goed voor je is.
Maar ja, soms kom je daar niet ver mee. Als je gewend bent om vlees, suiker en chemische drankjes te nemen, dan weet je lichaam het ook niet meer. Heb je het ene uiterste (vlees) genomen, dan heeft het lichaam het andere uiterste (suiker)nodig om in evenwicht te blijven. Maar ja, dat is een zeer wankel evenwicht, net als een wip gaat het van het ene uiterste naar het andere uiterste, dat is in ieder geval niet een stabiel evenwicht, maar meer een wip-wap. als je die wip recht wil blijven houden, kun je beter in het midden blijven.
Wat het lichaam betreft is in het midden blijven in ieder geval veel minder vermoeiend dan van het ene uiterste naar het andere uiterste te gaan.
Hier gaat macrobiotiek werkelijk over. In het middel liggen granen en groenten. Daarnaast fruit en de andere kant vis. Daarnaast zijn er nog extra voedingsmiddelen.
Maar als je minder vermoeid wilt zijn, kun je bijvoorbeeld al proberen je maaltijden meer en meer granen en groenten en vis en fruit te laten zijn. Biologisch, zo weinig mogelijk bewerkt--kook je maaltijden zelf.
Als het moeilijk is en je krijgt zin in van alles, dat is eigenlijk goed. Probeer er verstandig naar te luisteren: heb je zin in vlees, eet dan vis. Heb je zin in suiker, neem dan fruit.
1 opmerking:
Heel boeiend hoor je artikel maar ook dit geldt niet voor iedereen.
Ik mag bijvoorbeeld absoluut niets van granen omdat ik coeliakie heb,daarmee zou ik dus MIJN lichaam uit evenwicht halen.
De kunst is denk ik dat je inderdaad naar je lichaam luister,maar wel ieder voor zich daar kan je geen standaard advies in gegeven of zeggen dat het beter is om voedingsmiddelen toe te voegen of weg te laten.
Wat voor jou evenwicht is is voor een ander een onevenwicht.
Vriendelijke groet Mirjam
Een reactie posten