Pagina's

dinsdag 29 juli 2008

Praten met planten, onderzoek


Tijdens mijn vakantie heb ik het boek The secret life of plants (Peter Tompkins en Christopher Bird, 1973, 1974) gelezen. Dit boek is in de zeventiger jaren een bestseller geweest. Sinds die tijd weet iedere plantenliefhebber, dat je je planten moet toespreken om ze te laten floreren. In het boek wordt namelijk besproken hoe Baxter proeven doet met een leugendetector (polygraaf) en planten. De planten reageren op allerhande dingen, bijvoorbeeld op de verzorger:
Tijdens een (..)reeks van proefnemingen viel het Baxter op dat er een bijzondere band van genegenheid scheen te bestaan tussen een plant en haar verzorger, zelfs wanneer ze niet in elkaars onmiddellijke nabijheid waren. Met behulp van gelijkgezette stopwatches kan hij aantonen dat zijn planten op zijn gedachten en de aandacht die hij aan ze besteedde bleven reageren, als hij in het aangrenzende vertrek was, of een eind verderop in de gang, of zelfs verschillende gebouwen van hen verwijderd. (vertaling van J. en H.M. Verheydt, Het verborgen leven van de plant,1976, blz. 22)

Het leek ook dat planten reageerden op de dood van cellen, toen Baxter zich eens in zijn vinger sneed. Baxter bedacht daarna een manier om elektroden te bevestigen aan in fusies van alle mogelijk soorten eencellige organismen zoals amoeben, schimmelculturen, uitschraapsels uit de mond van een mens en spermatozoïde. En het bleek dat zelfs eencelligen dezelfde reacties vertoonden als planten.
Spermatozoïde bleken verrassend slim te zijn, want ze gaven er blijk van hun eigen donor te herkennen door op zijn aanwezigheid te reageren, terwijl ze de aanwezigheid van andere mannen negeerden. (blz. 24)

Jammer genoeg blijken geen van de onderzoeken van Baxter een wetenschappelijke toets te kunnen doorstaan. (Zie http://skepdic.com/plants.html)

Toch hebben later veel mensen hetzelfde bereikt als Baxter met dezelfde en gelijksoortige onderzoeken. Lees het boek maar! Een beetje paranormale begaafdheid helpt.

Een spiritueel begaafde dame, Vivian Wiley, plukte twee bladeren van een steenbreek uit haar tuin en deed er een experiment mee----- (blz. 41)

Dat experiment is een mooie en heel gemakkelijke test om zelf te doen:
Pluk twee mooie bladeren van een stevige plant. Het ene blad leg je ergens zomaar neer en je besteedt er verder geen aandacht aan. Het andere blad leg je bijvoorbeeld naast je bed of op een andere mooie plaats. Je praat met dit blad en je zendt je het je liefde, zo vaak mogelijk.

Tip: als je denkt dat je echt niet paranormaal begaafd bent, mediteer dan eerst 10 minuten voordat je contact opneemt met het blad. Ik denk dat dat helpt!

En dan kijken of je na een week een verschil ziet tussen de twee bladeren!

Geen opmerkingen: