Pagina's

zondag 18 maart 2007

Fijnstof en stiksofdioxide in Amsterdam

In 2003 mocht de lucht nog 54 microgram stikstofdioxide per kubieke meter bevatten. In 2010 mag dat niet meer dan 40 microgram zijn. In Amsterdam worden op 52 plaatsen de normen voor luchtkwaliteit overschreden, tot ongeveer 65 per kubieke meter. Dit komt door fijnstof en stikstof dioxide. Deze zijn beide te wijten aan uitlaatgassen.

Mensen die veel aan fijnstof zijn blootgesteld zullen vooral vaker aan luchtwegaandoeningen lijden en vaker sterven aan hart-en vaatziekten. Door het fijnstof gaat de gemiddelde leeftijd van de Nederlander omlaag.

Wat kunnen Amsterdammers en inwoners van andere grote steden eraan doen?

Gelukkig bezitten vooral Amsterdammers steeds minder auto's. Als je toch rijdt, gebruik dan de duurdere benzine, die minder uitstoot van uitlaatgassen geeft, of gebruik een brandstofbesparende pil in je tank. Deze spaart niet alleen je portemonnee, maar ook het milieu. Als de dieselauto's en vrachtwagens dat nu eens allemaal deden, dat zou veel luchtvervuiling schelen.

Toch zullen Amsterdammers nog wel een tijdlang via de lucht gif in hun lichaam krijgen. Belangrijk is het om je lichaam te ontgiften. Hier bestaan allerlei manieren voor. Een uitgebreide gids voor ontgiften-detoxen- staat op detox-guide.com. Een andere keer hier meer over.

Geen opmerkingen: