Pagina's

donderdag 21 oktober 2010

Macrobiotiek. Altijd zin in koekjes?

Ik ben weer terug in Amsterdam. Bij mij in huis wonen een zoon en een dochter van me. Ze zijn al lang volwassen. Mijn dochter heeft al jarenlang zelfstandig gewoond. Dit is niet mijn macrobiotische dochter :-) . Ze heeft altijd een volle koekjestrommel op tafel staan!

Meestal taal ik niet naar koekjes. Maar als ze altijd voor je neus staan! Sommige mensen hebben echter altijd zin in koekjes. Als je nieuw bent in macrobiotiek en je hebt altijd zin in koekjes, kijk dan uit. Misschien ben je veel te star bezig. Waarschijnlijk eet je te zout en gebruik je te weinig vet.

Als je zin in koekjes hebt, heb je zin in zoet, vet en in een meelproduct. Je kunt je zin in koekjes verminderen door echt wat minder zout te eten. Maak je miso soep niet zo hartig!. Maak het een beetje lichte soep, als voor kleine kinderen. Of eet minder vaak misosoep, bijvoorbeeld eens in de twee dagen. Gebruik ook vooral niet teveel gomasio. Eet iedere dag fruit om je behoefte aan zoetigheid te verminderen.

(Let op: dit zijn aanbevelingen voor mensen zoals ik, ieder mens is anders: jij moet vooral op je eigen lichaam en je eigen gevoel letten!)

We zijn in Nederland gewend om veel meelproducten te eten: twee broodmaaltijden per dag, vaak pasta.

Als je vooral volle granen en groenten eet, krijg je niet dat volle gevoel dat je krijgt van brood en melkproducten (en ook vlees, denk ik). De uitdaging hier is om het lege gevoel in je buik lekker te gaan vinden. Met een minder vol gevoel voel je je fitter en actiever. Dat is zo'n groot voordeel, dat het het makkelijker maakt het lege gevoel lekker te vinden.

Zie het volgende bericht voor een snel macrobiotisch koekjesrecept.

1 opmerking:

Barbara Rana zei

maar ik heb niet altijd zin in koekjes, en kan er gewoon eentje bij de thee nemen! ;)