Pagina's

donderdag 21 maart 2013

Dikker worden door stress

Ik was een kleine baby, nu bijna 60 jaar geleden. Ik woog maar 5 pond, wel op tijd geboren overigens. Ik had al vanaf het begin misschien het gevoel dat ik wat in moest halen. Ik dronk moedermelk als de beste en ik was al een een beetje dikke kleuter. Ik ben altijd goed blijven eten. Op de basis school moest ik zelfs een tijdje op dieet. Ik heb zolang als ik me herinner minstens een beetje overgewicht gehad.

Ik deed niet echt aan dieten, maar ik heb wel altijd geprobeerd gezond en verantwoord te eten. Als tiener was ik al vegetarisch en at ik vrijwel geen suiker meer of voedsel waar suiker aan toe was gevoegd. Toch had ik in mijn herinnering altijd een licht overgewicht. In de tijd dat ik kleine kinderen had misschien niet, door de drukte en zeker doordat ik toen altijd extra oplette. Wat mijn kinderen niet mochten art ik zeer zeker zelf ook niet (suikertroep!)

Altijd het ik dus geprobeerd een gezond gewicht aan te houden. En toch ben ik niet ontkomen aan jojo-en.
Er zijn een paar periodes in mijn leven geweest waarin ik af viel zonder dat ik het in de gaten gehad heb en ook heb ik wel eens op mijn streefgewicht gezeten of zelfs eronder.

Het punt voor mij was dan afvallen door bewegen. Ik herinner me mijn eerste baan als docente. Het was een invalbaan en van mijn huis af helemaal aan het andere eind van Amsterdam. Ik fietste 'smorgens een urr naar school en 'smiddags weer een uur naar huis. Ik nam mijn boterhammetje mee. Ik had verder al mijn aandacht nodig voor de leerlingen en de lessen en ook 's avonds moest ik  nakijken en lessen voorbereiden. Na een half jaar was ik zomaar een paar kilo afgevellen.

Toen ik een jaar cursussen gevolgd heb bij Roy Martina, ik denk in 2005 of 2006, werd er van ons verwacht dat we heel veel aan beweging deden. Toen ben ik in een jaar tijd veel afgevallen door al dat bewegen en sporten. Ik was ruim onder mijn streefgewicht 63 kilo gekomen. Dat is later wel weer er aangekomen. 

Wel om mijn verhaal even kort te maken. De laatste maanden heb ik last van veel stress gehad. En ik weet er van alles van. Maar soms zijn de externe omstandigheden toch zo dat het ook voor een stress expert moeilijk is om er altij weer goed mee om te gaan. Ik ben in dit laatste half jaar weer 4 kilo aan gekomen.en weeg 73 kilo.

Mijn doel is dus 10 kilo eraf. Het hoeft voor mij niet snel. Liefst niet meer dan 1 kilo per maand. Want gezondheid wordt toch het belangrijkst als je een dagje ouder wordt (ik word 60 in Mei). Snel afvallen is niet zo gezond, bijvoorbeeld alleen al door de vele gifstoffen die in je lichaam terecht komen.

Ik krijg al tijden lang mailtjes van Jesse van der Velde in mijn mailbox. Ik ben het niet eens met alles wat hij zegt. Maar het is duidelijk dat gezondheid bij zijn dieetvoorstellen het belangrijkste is. Daar hoort vanzelfsprekend ook bewegen bij. Ik ga nu zijn pakket Gezonde Gewoontes  bestellen en ik hou jullie op de hoogte!


2 opmerkingen:

Mamakeuze MadeforHafsa zei

Vraag me af hoe het nu met u gaat?

Annelies Hilgers zei

O, sorry vergeten, het was ook zo'n mooie warme zomer, heb niet veel aan mijn blog gedaan. Ik weeg nu 69 kilo en voel me prima. Dus ik lig redelijk op schema. Het mooie is, dat ik mede door de tips van Jesse van de Velde echt minder honger heb, minder koolhydraten gebruik, maar soms ook echt wel! Ook de groene snoothies vind ik een lekker uitvinding. Je hebt er meteen al bijna je dagelijkse inname van groente en fruit binnen.