Pagina's

vrijdag 18 november 2011

Te kort aan vitamine D geeft grotere kans op borstkanker

Ik heb mijn bloed op een aantal stofjes laten testen. Het meeste was oké, maar ik zat aan de lage kant wat vitamine D betreft. Nu is het ook zo dat de ADH van vitamine D binnenkort naar boven wordt bijgesteld, in navolging van
Amerika. Eigenlijk heb ik al een vitamine D tekort, dus. Extra vitamine D wordt al lang aanbevolen aan ouderen, en ik ben al weer 58, tja.

Er zijn de laatste jaren veel onderzoeken gedaan naar vitamine D in relatie tot ziekten.

Er zijn bijvoorbeeld twee onderzoeken geweest, naar de relatie tussen vitamine D en borstkanker.

1. Een onderzoek in 2008 in Canada. 759 vrouwen met borstkanker werden vergeleken met 1195 gezonde vrouwen. De vrouwen die de meeste vitamine d binnenkregen, zowel via zonlicht als via de voeding, verminderden de kans op borstkanker met 24 %.

2. Een ander onderzoek laat zien dat 130 mmol vitamine D in het bloed de kans op borstkanker met 50 % vermindert in vergelijking met vrouwen met minder dan 30mmoll vitamine D in het bloed.

Om een goed hoge concentratie vitamine D in je bloed te hebben zou je 4000 IE of 100 microgram per dag moeten binnenkrijgen. Zowel door zonlicht, als met de voeding en voedingssupplementen.

De ADH in Nederland ligt veel lager en de meeste supplementen geven 10 microgram of 400 IE. De nieuwste inzichten zijn echter dat die ADH het beste verhoogd kan worden.

Je kunt je huisarts laten testen hoe het met je vitamine d is. De meeste artsen zijn echter heel voorzichtig met het voorschrijven van supplementen, wat bij vitamine d niet nodig blijkt te zijn.

Ik heb een giga supplement voorgeschreven gekregen van 5000 IE per dag. Dat is zonder recept niet verkrijgbaar. De verkrijgbare supplementen vitamine D die je bij de drogist zijn absoluut veilig, maar ja, misschien niet effectief genoeg.

Geen opmerkingen: