Pagina's

zaterdag 18 april 2009

PH-waarde en Stress

Tegenwoordig weten ook artsen dat stress slecht voor de gezondheid is. Sommige mensen kunnen beter tegen stress dan anderen. Als je een goede darmflora hebt wordt de adrenaline beter afgebroken en kun je beter tegen stress.

Maar er is nog een lichamelijk gegeven waar we naar kunnen kijken. Dat is de PH-waarde van je bloed. Je weet misschien wel dat sporters die het uiterste van zichzelf vergen soms stil vallen omdat ze verzuren. De zuur-base balans van het lichaam is dan verstoord geraakt.

Als je niet tegen stress kunt is je lichaam, je bloed waarschijnlijk verzuurd. Verschillende organen hebben een verschillende PH-waarde. Bloed heeft idealiter een een ph-waarde van 7,4. Je maag moet noodzakelijker wijs veel zuurder zijn, want we hebben maagzuur nodig bij de vertering. Een zuur-base balans ligt op 7,0. Je kunt met stripjes de zuur-base balans vanje urine meten. Die kan ongeveer tussen 4 en 10 liggen. Maar ideaal heeft je urine een ph van ongeveer7,0

Als je veel last van stress hebt kun je eens een paar strips uitproberen (verkrijgbaar via internet of de apotheek) De meting is niet heel veel zeggend, omdat je ph-balans van je urine dagelijks veel kan schommelen. Maar als je een tijd je meet en je ph=balans ligt altijd flink onder de 7 , dan zou je wat aan je verzuring kunnen doen. In feite telt het voor de meeste mensen uit de moderne samenleving.

Wat kun je nu tegen verzuring doen?
1. Wat je misschien al doet tegen de stress: oefen een ontspannen ademhaling.
2. Let op de inname van meer basevormende producten. Over het algemeen betekent dit: veel meer groeten en fruit eten.

Meer over ph-balans zie http://www.circadian.nl/supplementen/topprioriteit-ph-regulatie.html
en www.zondergekheid.nl/stress.htm

1 opmerking:

martin zei

interessant artikel zeg, ik heb last van brandend maagzuur. deze info komt goed uit ;-)